Co takhle lahodný křupavý broskvový koláč? Toto je skvělý recept na přípravu v létě jako občerstvení nebo dezert.
Ingredience:
Pečivo:
- 200 g pšeničné mouky
- 30 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 50 g másla při pokojové teplotě
- V případě potřeby trochu vody
Nápl:
- 4 až 6 broskví
- 100 g mandlové mouky
- 50 g čerstvého sýra ricotta
- 1 celé vejce + 1 bílko
- Citronová šťáva
- Několik větviček čerstvého tymiánu
- 50 g másla
- 4 polévkové lžíce medu
- Špetka soli
- 2 polévkové lžíce krájených mandlí
Příprava
Krok 1
Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte v misce a míchejte ručně asi 10 minut. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a vložte do chladničky alespoň na 30 minut. Potom těsto rozválejte na tenko na plech (tloušťka 3 milimetry). Díky tomu se rychleji upeče a stane se křupavějším.
Krok 2
Broskve omyjte a osušte. Nakrájejte je na čtvrtiny. V malém hrnci smíchejte máslo, med a tymián. Krátce ohřívejte, dokud není směs hladká. Nalijte do misky a nechte to ležet 10 minut.
Krok 3
Sýr ricotta smíchejte s mandlovou moukou a vejcem. Vzniklou směs rozetřete na těsto a nechte kolem 3 cm prázdné. Na směs pokládejte broskve na vzor růžičky. Na vrch nalijte směs medu a másla. Přes okraje přeložte těsto. Posypte nakrájenými mandlemi.
Krok 4
Pečte při 180°C na 30 minut.
Vyzkoušejte hned po vyjmutí z trouby!