Co takhle lahodný křupavý broskvový koláč? Toto je skvělý recept na přípravu v létě jako občerstvení nebo dezert.

Ingredience:

Pečivo:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g másla při pokojové teplotě
  • V případě potřeby trochu vody

Nápl:

  • 4 až 6 broskví
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g čerstvého sýra ricotta
  • 1 celé vejce + 1 bílko
  • Citronová šťáva
  • Několik větviček čerstvého tymiánu
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • Špetka soli
  • 2 polévkové lžíce krájených mandlí

Příprava

Krok 1

Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte v misce a míchejte ručně asi 10 minut. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a vložte do chladničky alespoň na 30 minut. Potom těsto rozválejte na tenko na plech (tloušťka 3 milimetry). Díky tomu se rychleji upeče a stane se křupavějším.

Krok 2

Broskve omyjte a osušte. Nakrájejte je na čtvrtiny. V malém hrnci smíchejte máslo, med a tymián. Krátce ohřívejte, dokud není směs hladká. Nalijte do misky a nechte to ležet 10 minut.

Krok 3

Sýr ricotta smíchejte s mandlovou moukou a vejcem. Vzniklou směs rozetřete na těsto a nechte kolem 3 cm prázdné. Na směs pokládejte broskve na vzor růžičky. Na vrch nalijte směs medu a másla. Přes okraje přeložte těsto. Posypte nakrájenými mandlemi.

Krok 4

Pečte při 180°C na 30 minut.

Vyzkoušejte hned po vyjmutí z trouby!