Fíková sezóna trvá od jara do konce léta. Využijte toto chutné ovoce a upečte fíkovou focacciu. Focaccia je lahodný druh italského plochého chleba, který se někdy porovnává s hustým těstem na pizzu.

Ingredience:

  • 250 g organické pšeničné mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 ml teplé vody
  • 50 ml olivového oleje + 30 ml
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 3 velké fíky

Způsob přípravy:

Krok 1

Do velké mísy nasypte mouku, udělejte důlek a přidejte čerstvé droždí. Nalijte trochu teplé vody (ne horké). Odložte mísu na 5 minut. Potom přidejte sůl a 50 ml olivového oleje. Míchejte 15 minut, na 10 minut odstavte a poté opět 10 minut míchejte. Těsto by mělo být poněkud lepkavé. Pokud těsto není hladké, pokračujte v míchání.

Krok 2

Plech na pečení bohatě naolejujte, poté položte těsto na plech a rozválejte ho tak, aby pokrylo celý povrch plechu. Na vrch položte naolejovaný pečící papír a vložte do trouby na 1-2 hodiny (předehřáté na 50°C) vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Koláč vyjměte z trouby, vidličkou udělejte otvory a vložte do nich fíky nařezané na tloušťku 1 cm. Posypte rozmarýnem, piniovými oříšky a trochou soli. Pořádně potřete olivovým olejem.

Krok 3

Troubu předehřejte na 190°C a pečete 30 minut. Po upečení opět potřete olivovým olejem.

Dobrou chuť!