Rajčata pocházející z Peru se do Evropy dostala pozdě. Dlouho byla považována za jedovaté. Dnes se jedí jako zelenina, ačkoli jsou vlastně ovoce.

Existuje mnoho odrůd rajčat a v posledních letech došlo k výraznému oživení tzv. „staré“ odrůdy. Červená, oranžová, žlutá, černá, zelená, třešňová – existuje mnoho variant a chutí rajčat.

VÝSADBA

Rajčata, ačkoli upřednostňují teplé podnebí, lze pěstovat kdekoliv. Vybírejte si však slunná místa. Před výsadbou rajčat je důležité dobře připravit půdu. Přidejte trochu kompostu a hnoje, abyste zajistili dobrou kvalitu půdy.

V závislosti na regionu se rajčata mohou vysazovat od konce dubna do začátku května. Čím hlouběji rostliny zasadíte, tím více budou chráněny před povětrnostními vlivy.

PÉČE

Rajčata se pěstují poměrně lehce.

Třeba je pravidelně zalévat. Dávejte si však pozor, abyste polévali pouze bez, protože pokud namočíte plody nebo listy, riskujete vznik některých chorob jako je padlí.

Když rostliny rostou, odstraňujte odumřelé listy. Tím se zabrání rozvoji nemocí.

SKLIZEŇ

I když jsou rajčata dostupná v obchodech po celý rok, na sklizeň plodů si budete muset počkat do konce května nebo začátku června. Třešňová rajčata lze sbírat i v listopadu.

Rajčata jsou velmi nízkokalorická, mají méně než 20 kalorií na 100g.