Čerstvé ovoce a zelenina jsou nejen zdravé, ale také chutné. Když víme, že jablka či jahody pocházejí z naší vlastní zahrady, chutnají ještě lépe.
Co můžete udělat, abyste se o svou úrodu mohli podělit s ostatními?
Radost z pěstování vlastního ovoce a zeleniny mohou rychle zahalit mraky. Čerstvé ovoce a zeleninu z vlastní zahrady často napadají houbové choroby. Chcete-li pěstovat vlastní zeleninu, nesmíte zapomenout na mnoho věcí. Nesaďte svou zeleninovou zahrádku příliš hustě. Rozdělte si zeleninu podle doby růstu. Pokud zkombinujete hlavní plodinu jako brambory či mrkev s dřívějšími nebo pozdějšími plodinami jako je salát nebo špenát, budete moci daný záhon využít vícekrát pro různé druhy zeleniny. Pozornost se vyplatí věnovat i nárokům jednotlivých rostlin na živiny. Plodiny, které jich nevyžadují mnoho, jako například fazole, jsou ideální následnou plodinou pro výsadbu po sklizni brambor. Doporučuje se také používat střídání plodin, které by mělo vyloučit pouze trvalé plodiny, jako jsou jahody nebo reveň.
Dobří sousedé
V praxi se osvědčilo, že na záhon je prospěšné vysazovat různé zeleninové plodiny. Složky obsažené v půdě tak lze optimálně využít, protože rostliny stejného druhu si nebudou tak silně konkurovat. Dobře funguje například kombinace rajčat a papriky, jehněčího salátu a kedlubny, případně cibule a mrkve. Je také velmi důležité ponechat vhodné mezery mezi rostlinami.
Zelenina ze zahrady – užitečné rady proti houbovým chorobám
Plísňové choroby, jako je padlí, se šíří rychleji, když se listová zelenina (např. salát, zelí nebo keře) pěstuje blízko sebe. Na ochranu rostlin při zalévání dbejte na to, abyste nesmáčeli listy. Polévejte kořeny. Dobrá jsou i slunná nebo i vzdušná místa. Plíseň šedá v těchto podmínkách také neroste moc dobře. Houby tohoto typu se objevují především na oslabených rostlinách. Z listů se šíří do plodů. Dbejte na to, aby půda obsahovala správné množství vápníku, ale s vápenatým hnojivem to nepřehánějte.
Rajčata a brambory z vlastní úrody
Rajčata a brambory však často napadá plíseň bramborová a hnědá hniloba. U rajčat se nemoc objevuje na plodech a u brambor se nejprve objevuje na listech. Infikované listy se doporučuje co nejdříve odstranit. V tomto případě by nemocné rostliny měly být rychle odstraněny, aby se zabránilo šíření nemoci. Dbejte na správné pH půdy, které může být jedním z preventivních opatření – pH 7 je optimální hodnota.
Když vytváříte pěstební plán pro náš zeleninový záhon, vyberte si odolnější zeleninu, jako jsou rajčata nebo brambory. Zajistěte dostatečný prostor mezi rostlinami, abyste umožnili volnou cirkulaci vzduchu. Aby rostliny neshnily, chraňte rajčata před deštěm.
Pěstování vlastní zeleniny – 3 důležité tipy:
1. Vyberte si silnou zeleninu, které se daří v daném regionu.
2. Vybírejte předchozí a následující plodiny, které jsou připraveny ke sklizni velmi pozdě nebo velmi brzy a mají krátkou fázi růstu.
3. Zajistěte dostatečný prostor mezi rostlinami, aby se umožnila volná cirkulace vzduchu.