Sezóna lilků trvá od července do října.

Podívejte se, jak přeměnit tuto zeleninu na chutné jídlo, které můžete připravit pro své přátele nebo rodinu.

Ingredience:

  • 2 nebo 3 lilky
  • 6 červených paprik
  • 6 sušených rajčat
  • 100 g kešu oříšků
  • 50 ml olivového oleje
  • 100 g konzervované cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek bazalky
  • 1 limetka
  • sůl, pepř
  • kmín, uzená paprika
  • trochu čerstvé máty

Způsob přípravy:

Krok 1

Lilek překrojte podélně na polovinu, koncovky nechte. Dužinu nakrájejte na malé mřížky, ale neprořezávejte přes slupku. Dužinu posypte trochou soli a potřete olivovým olejem. Papriky překrojte na poloviny, odstraňte semínka a potřete olivovým olejem. Připravenou zeleninu položte na pečící plech. Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C na 30 minut. Mezitím namočte kešu do teplé vody.

Krok 2

Po vyjmutí zeleniny z trouby si připravte paprikové pesto. Z paprik odstraňte slupky a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty, kešu, česnekem, bazalkou, olejem, solí, pepřem, uzenou paprikou a kmínem. Míchejte, dokud nezískáte konzistenci pesta. V případě potřeby přidejte trochu vody.

Krok 3

Lilek dejte na talíř. Přidejte vrstvu paprikového pesta, poté cizrnu a navrch přidejte nasekanou čerstvou mátu.

Krok 4

Pokapejte citrónovou šťávou a přidejte pár opražených kešu. Podávejte teplé.

Dobrou chuť!