Sezóna lilků trvá od července do října.
Podívejte se, jak přeměnit tuto zeleninu na chutné jídlo, které můžete připravit pro své přátele nebo rodinu.
Ingredience:
- 2 nebo 3 lilky
- 6 červených paprik
- 6 sušených rajčat
- 100 g kešu oříšků
- 50 ml olivového oleje
- 100 g konzervované cizrny
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek bazalky
- 1 limetka
- sůl, pepř
- kmín, uzená paprika
- trochu čerstvé máty
Způsob přípravy:
Krok 1
Lilek překrojte podélně na polovinu, koncovky nechte. Dužinu nakrájejte na malé mřížky, ale neprořezávejte přes slupku. Dužinu posypte trochou soli a potřete olivovým olejem. Papriky překrojte na poloviny, odstraňte semínka a potřete olivovým olejem. Připravenou zeleninu položte na pečící plech. Vložte je do trouby vyhřáté na 180°C na 30 minut. Mezitím namočte kešu do teplé vody.
Krok 2
Po vyjmutí zeleniny z trouby si připravte paprikové pesto. Z paprik odstraňte slupky a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty, kešu, česnekem, bazalkou, olejem, solí, pepřem, uzenou paprikou a kmínem. Míchejte, dokud nezískáte konzistenci pesta. V případě potřeby přidejte trochu vody.
Krok 3
Lilek dejte na talíř. Přidejte vrstvu paprikového pesta, poté cizrnu a navrch přidejte nasekanou čerstvou mátu.
Krok 4
Pokapejte citrónovou šťávou a přidejte pár opražených kešu. Podávejte teplé.
Dobrou chuť!