Ingredience

Na koláčový základ/korpus:

  • 250 g univerzální mouky
  • 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • Špetka soli
  • 1 až 2 lžíce studené vody

Na ozdobu:

  • 4 až 5 jablek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 30 g másla

Příprava

Krok 1

Připravte základ/korpus na koláč: Smíchejte mouku a sůl, poté nakrájejte studené máslo nakrájené na kostičky, dokud nebude připomínat hrubou drobenku. Postupně přilévejte studenou vodu, míchejte, dokud se nevytvoří těsto, vytvarujte kouli, zabalte a nechte 30 minut chladit.

Krok 2

Předehřejte troubu na 200 °C (392 °F). Vychlazené těsto rozválíme, dáme do koláčové formy.

Krok 3

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Položte je na vrch koláče. Přisypejte cukr a skořici, pokapejte citrónovou šťávou a potom máslem.

Přidejte horní kůru nebo vytvořte mřížkový vzor.

Krok 4

Pečte 30–35 minut, dokud nejsou jablka zlatá a měkká.

Před podáváním necháme mírně vychladnout. Užijte si svůj domácí jablečný koláč!