Hledáte recept na chutný a originální koláč? Tento recept je pro vás!
Tento lahodný borůvkový koláč od @bejoyfood musíte mít! Se 3 vrstvami různých textur vás tento dort určitě překvapí: pudinková vrstva vespod, krémová vrstva uprostřed a piškotová vrstva nahoře. Bez ohledu na to, zda jej podáváte na setkání s přáteli nebo si jej vychutnáváte sami nebo s rodinou, tento dezert jistě zanechá nezapomenutelný dojem.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Doba chlazení: minimálně 4 hodiny nebo ho nechte přes noc v chladničce.
Ingredience:
- 125g čerstvých borůvek
- 4 vejce
- 150g cukru
- 125g másla
- 125g mouky
- 500ml mléka
- 1 citron
- Špetka soli
- 1 lžička vody
Příprava
Krok 1
Troubu předehřejte na 150°C. Oddělte bílky od žloutků. Roztopte máslo a nechte ho vychladnout.
Krok 2
Žloutky vyšlehejte s cukrem a vodou. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Přidejte mouku a pokračujte v míchání. Po malých množstvích přidávejte zahřáté mléko, aby vzniklo poměrně tekuté těsto, něco jako těsto na palačinky. Nastrouhejte citrónovou kůru.
Krok 3
Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Potom do těsta přidejte vyšlehané bílky a velmi jemně promíchejte. Hmota by měla mít dvě konzistence: tekutou ve spodní části a nadýchanou v horní části.
Krok 4
Naneste máslo na formu na pečení o průměru 22-24 cm a vystelte pečícím papírem. Na spodek formy dejte borůvky. Nalijte těsto a pečte při 150°C 50-60 minut.
Krok 5
Vyjměte z trouby a nechte vychladnout, poté vložte přes noc do chladničky. Před vyjmutím z formy musí koláč ztuhnout.
Posypte moučkovým cukrem a dobrou chuť!