Hledáte recept na chutný a originální koláč? Tento recept je pro vás!

Tento lahodný borůvkový koláč od @bejoyfood musíte mít! Se 3 vrstvami různých textur vás tento dort určitě překvapí: pudinková vrstva vespod, krémová vrstva uprostřed a piškotová vrstva nahoře. Bez ohledu na to, zda jej podáváte na setkání s přáteli nebo si jej vychutnáváte sami nebo s rodinou, tento dezert jistě zanechá nezapomenutelný dojem.

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 50 minut

Doba chlazení: minimálně 4 hodiny nebo ho nechte přes noc v chladničce.

Ingredience:

  • 125g čerstvých borůvek
  • 4 vejce
  • 150g cukru
  • 125g másla
  • 125g mouky
  • 500ml mléka
  • 1 citron
  • Špetka soli
  • 1 lžička vody

Příprava

Krok 1

Troubu předehřejte na 150°C. Oddělte bílky od žloutků. Roztopte máslo a nechte ho vychladnout. 

Krok 2

Žloutky vyšlehejte s cukrem a vodou. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Přidejte mouku a pokračujte v míchání. Po malých množstvích přidávejte zahřáté mléko, aby vzniklo poměrně tekuté těsto, něco jako těsto na palačinky. Nastrouhejte citrónovou kůru. 

Krok 3

Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Potom do těsta přidejte vyšlehané bílky a velmi jemně promíchejte. Hmota by měla mít dvě konzistence: tekutou ve spodní části a nadýchanou v horní části.

Krok 4

Naneste máslo na formu na pečení o průměru 22-24 cm a vystelte pečícím papírem. Na spodek formy dejte borůvky. Nalijte těsto a pečte při 150°C 50-60 minut. 

Krok 5

Vyjměte z trouby a nechte vychladnout, poté vložte přes noc do chladničky. Před vyjmutím z formy musí koláč ztuhnout.

Posypte moučkovým cukrem a dobrou chuť!