Věděli jste, že mrkev nebyla vždy oranžová? Ve skutečnosti byla mrkev bílá a často zaměňována s řepou. Dnes jsou dostupné také ve žluté, červené a fialové barvě. Fialová mrkev je zdravá a velmi sladká. Co takhle pěstovat jednu z těchto odrůd?

Fakt: Mrkev je bohatá na betakaroten, antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí pokožky a zlepšuje její kvalitu. Posiluje také odolnost vůči slunečnímu záření a dodává pokožce zdravý lesk.

Pěstování

Aby mrkev dobře chutnala, vysejte ji na slunné místo. Předem důkladně připravte půdu: dobře ji vysušte, odstraňte kameny. Mrkev má ráda mírně písčitou půdu.

Mrkev se může vysévat uprostřed zimy pod plachtou nebo do tunelu, ale nejlepší je zasít ji do země od března do maximálně července.

Při výsadbě semen v řadě je nezapomeňte smíchat s půdou.

Péče

Když se objeví první listy, můžete začít s ředěním, abyste nezastavili růst. Upravte vzdálenosti v závislosti na druhu mrkve.

Pravidelně zalévejte, abyste se vyhnuli příliš suché půdě. Hrabejte a mulčujte, abyste zabránili plevelu.

Nejnebezpečnějším škůdcem pro mrkev je roztoč mrkvový. Nažloutlé larvy napadají mrkev od kořenů. To je důvod, proč je mulč v zeleninové zahradě nezbytný.

Sklizeň

Sklizeň probíhá od července do listopadu. Určitou sklizeň lze u rané mrkve provést i na samém začátku sezóny, v dubnu a květnu.

Nezapomeňte střídat zeleninu v další sezóně, nevysévejte mrkev na stejné místo.