Pravidlo 1
Používejte dobře promíchaný odpad z různých zdrojů
Pravidelné míchání odpadu různého původu povede k lepší přeměně odpadu na kompost.
Při vytváření kompostu je trikem vytvořit základ z vyzrálého kompostu, který bude sloužit jako takový startér.
Pravidlo 2
Před vložením do kompostu veškerý dřevěný odpad rozdrťte
Nezapomeňte nařezat větve stromů a keřů a lámat větší stonky rostlin. To usnadňuje mikroorganismům napadení kompostu, zlepšuje promíchávání kompostu a urychluje proces kompostování.
Pravidlo 3
Kompost pravidelně provzdušňujte
První obracení kompostu by mělo proběhnout mezi 2. a 4. týdnem po vytvoření kopy. Tato operace zabraňuje poklesu teploty a podporuje činnost teplomilných bakterií a dodává jim kyslík, který potřebují k práci. Toto by se mělo opakovat každé 3 až 4 týdny.
Provzdušňování vytváří homogenní směs, která podporuje úzký kontakt mezi různými odpady s komplementárními úkoly při transformaci na kompost.
Pro další provzdušnění kompostu použijte metodu vytvoření komína pomocí perforované PVC trubky umístěné vertikálně uprostřed kopy.
Pravidlo 4
Zajistěte správnou úroveň vlhkosti
Příliš suchý kompost způsobí, že bakterie odumřou nebo se stanou neaktivními v procesu transformace. Aktivní budou jen houby. To má za následek výskyt bílých myceliových filamentů.
Příliš vlhký kompost snižuje množství kyslíku a způsobuje hnití a silný zápach čpavku. Ideální je, když zrající kompost držíte v ruce, neměla by z něho vytékat voda, ale měli byste cítit vlhkost.
Pokud je váš kompost příliš mokrý, přidejte suchý odpad bohatý na uhlí.
Pravidlo 5
Obohaťte svůj kompost
Zde jsou různé produkty, které můžete přidat do svého kompostu:
- Biologické aktivátory, bohaté na živiny a mikroorganismy.
- Přísady vápna nebo hořčíku (dolomit), které jsou skutečným zdrojem stopových prvků a mají tu výhodu, že neutralizují všechny nepříjemné pachy.
- Jíl, který podporuje tvorbu jílovo-humusového komplexu v písčitých půdách.
- Extrakt z kopřivy nebo quinoi zředěný na 10 %, pokud je váš odpad s vysokým obsahem uhlíku a je suchý.
- Dřevěný popel, který je bohatý na fosfor a draslík.
- Přírodní minerální fosfát
- Organický dusík živočišného původu (krev, pražená nebo mletá rohovina) ke stimulaci fermentace a zvýšení teploty, čímž zabíjí parazity a fytopatogenní houby, jakož i semena plevelů.
Pravidlo 6
V případě potřeby vytvořte další hromadu pro předkompostování
Při větším množství odpadu zajistěte další prostor pro skladování, drcení a míchání.
Střední část hromady přikryjte slámou, zeminou nebo plachtou s póry. To umožní průchod vzduchu a vody. Při otáčení haldy odstraňte tuto ochranu.
Čím větší hromada kompostu, tím lepší zvýšení teploty, a tedy i rychlost kompostování a ničení choroboplodných zárodků.
Pravidlo 7
Kompost prosévejte
Ne všechen odpad se při prvním kompostování zcela promění. Kompost stačí prosít a větší kusy nezpracované hmoty zakomponovat do další hromady kompostu.
Pravidlo 8
Jak zjistit, kdy je kompost zralý?
Přeměna kompostu trvá od 5 do 12 měsíců v závislosti na podmínkách a materiálech, které se kompostují. Zpočátku se kompost zmenší asi o dvě třetiny a bude bohatý na minerální živiny.
Tipy, jak zjistit, jestli je váš kompost zralý:
Kompost zůstává v pokojové teplotě, takže jeho teplota se už nezvyšuje.
Hotový kompost už nebude obsahovat žížaly, které dokončily svou práci na kupce.
Již není možné rozpoznat původ různých materiálů a počáteční odpad; staly se křehkými, tmavě hnědými, s hrudkovitou konzistencí a příjemnou vůní lesní půdy.
Pravidlo 9
K čemu využít kompost?
Některá možná využití:
- Rostliny v květináčích a květinové záhony: přisypte po velkých hrstech na spodek rostlin, poté smíchejte s vrchní vrstvou substrátu.
- Rostliny v květináčích: použijte jako substrát na kompost.
- Keře, ovocné stromy, trvalky, růžové keře: rozložte jako mulč.
- Zelenina: rozsypte po velkých hrstech a poté smíchejte s vrchní vrstvou substrátu nebo před výsadbou smíchejte se zeminou.
- Chudé půdy: kompost rozložte v množství 10 až 20 litrů na m² a smíchejte s půdou.
- Trávník: provzdušněte půdu a poté na trávník rozložte kompost.
Pravidlo 10
Vhodné nástroje a vybavení
Níže je uveden seznam základního vybavení, který vám pomůže s kompostérem:
• Vidle na otáčení a provzdušňování
• Jedno nebo dvě sila
• Plachta s póry
• Vrstvený teploměr
• Kolečko
• Drtička
• Perforovaná PVC trubka sloužící jako komín ve středu komína
• Konvice
• Nádoba na sběr kuchyňského odpadu
• Síto