Pravidlo 1

Používejte dobře promíchaný odpad z různých zdrojů

Pravidelné míchání odpadu různého původu povede k lepší přeměně odpadu na kompost.

Při vytváření kompostu je trikem vytvořit základ z vyzrálého kompostu, který bude sloužit jako takový startér.

Pravidlo 2

Před vložením do kompostu veškerý dřevěný odpad rozdrťte

Nezapomeňte nařezat větve stromů a keřů a lámat větší stonky rostlin. To usnadňuje mikroorganismům napadení kompostu, zlepšuje promíchávání kompostu a urychluje proces kompostování.

Pravidlo 3

Kompost pravidelně provzdušňujte

První obracení kompostu by mělo proběhnout mezi 2. a 4. týdnem po vytvoření kopy. Tato operace zabraňuje poklesu teploty a podporuje činnost teplomilných bakterií a dodává jim kyslík, který potřebují k práci. Toto by se mělo opakovat každé 3 až 4 týdny.

Provzdušňování vytváří homogenní směs, která podporuje úzký kontakt mezi různými odpady s komplementárními úkoly při transformaci na kompost.

Pro další provzdušnění kompostu použijte metodu vytvoření komína pomocí perforované PVC trubky umístěné vertikálně uprostřed kopy.

Pravidlo 4

Zajistěte správnou úroveň vlhkosti

Příliš suchý kompost způsobí, že bakterie odumřou nebo se stanou neaktivními v procesu transformace. Aktivní budou jen houby. To má za následek výskyt bílých myceliových filamentů.

Příliš vlhký kompost snižuje množství kyslíku a způsobuje hnití a silný zápach čpavku. Ideální je, když zrající kompost držíte v ruce, neměla by z něho vytékat voda, ale měli byste cítit vlhkost.

Pokud je váš kompost příliš mokrý, přidejte suchý odpad bohatý na uhlí.

Pravidlo 5

Obohaťte svůj kompost

Zde jsou různé produkty, které můžete přidat do svého kompostu:

  • Biologické aktivátory, bohaté na živiny a mikroorganismy.
  • Přísady vápna nebo hořčíku (dolomit), které jsou skutečným zdrojem stopových prvků a mají tu výhodu, že neutralizují všechny nepříjemné pachy.
  • Jíl, který podporuje tvorbu jílovo-humusového komplexu v písčitých půdách.
  • Extrakt z kopřivy nebo quinoi zředěný na 10 %, pokud je váš odpad s vysokým obsahem uhlíku a je suchý.
  • Dřevěný popel, který je bohatý na fosfor a draslík.
  • Přírodní minerální fosfát
  • Organický dusík živočišného původu (krev, pražená nebo mletá rohovina) ke stimulaci fermentace a zvýšení teploty, čímž zabíjí parazity a fytopatogenní houby, jakož i semena plevelů.

Pravidlo 6

V případě potřeby vytvořte další hromadu pro předkompostování

Při větším množství odpadu zajistěte další prostor pro skladování, drcení a míchání.

Střední část hromady přikryjte slámou, zeminou nebo plachtou s póry. To umožní průchod vzduchu a vody. Při otáčení haldy odstraňte tuto ochranu.

Čím větší hromada kompostu, tím lepší zvýšení teploty, a tedy i rychlost kompostování a ničení choroboplodných zárodků.

Pravidlo 7

Kompost prosévejte

Ne všechen odpad se při prvním kompostování zcela promění. Kompost stačí prosít a větší kusy nezpracované hmoty zakomponovat do další hromady kompostu.

Pravidlo 8

Jak zjistit, kdy je kompost zralý?

Přeměna kompostu trvá od 5 do 12 měsíců v závislosti na podmínkách a materiálech, které se kompostují. Zpočátku se kompost zmenší asi o dvě třetiny a bude bohatý na minerální živiny.

Tipy, jak zjistit, jestli je váš kompost zralý:

Kompost zůstává v pokojové teplotě, takže jeho teplota se už nezvyšuje.

Hotový kompost už nebude obsahovat žížaly, které dokončily svou práci na kupce.

Již není možné rozpoznat původ různých materiálů a počáteční odpad; staly se křehkými, tmavě hnědými, s hrudkovitou konzistencí a příjemnou vůní lesní půdy.

Pravidlo 9

K čemu využít kompost?

Některá možná využití:

  • Rostliny v květináčích a květinové záhony: přisypte po velkých hrstech na spodek rostlin, poté smíchejte s vrchní vrstvou substrátu.
  • Rostliny v květináčích: použijte jako substrát na kompost.
  • Keře, ovocné stromy, trvalky, růžové keře: rozložte jako mulč.
  • Zelenina: rozsypte po velkých hrstech a poté smíchejte s vrchní vrstvou substrátu nebo před výsadbou smíchejte se zeminou.
  • Chudé půdy: kompost rozložte v množství 10 až 20 litrů na m² a smíchejte s půdou.
  • Trávník: provzdušněte půdu a poté na trávník rozložte kompost.

Pravidlo 10

Vhodné nástroje a vybavení

Níže je uveden seznam základního vybavení, který vám pomůže s kompostérem:

• Vidle na otáčení a provzdušňování

• Jedno nebo dvě sila

• Plachta s póry

• Vrstvený teploměr

• Kolečko

• Drtička

• Perforovaná PVC trubka sloužící jako komín ve středu komína

• Konvice

• Nádoba na sběr kuchyňského odpadu

• Síto